Onderhoud & herstellingen

Koop een wagen

Huur een wagen: Y'ellow Rent

Contact

  • juli 15, 2019

Met de auto op vakantie

Met de auto op vakantie vertrekken, vraagt wat voorbereiding. Je moet er in de eerste plaats voor zorgen dat je voertuig in een goede conditie verkeert, maar je moet je ook informeren over de regels van de landen die je doorkruist.

Vakanties met de auto blijven populair. Maar ook wie met het vliegtuig of de trein naar zijn bestemming trekt, huurt ter plekke vaak nog een auto om de streek te verkennen. Vorig jaar werd het allemaal wat ingewikkelder door de ZCR-zones en het Crit’Air-vignet in Frankrijk (sinds 1 juli 2017). Bovendien daalt de maximaal toegelaten snelheid buiten de bebouwde kom er van 90 naar 80 km/u op 1 juli 2018 (deze beperking van 80 km/u blijft gelden bij regen of neerslag). Vele Franse prefecturen kunnen ook beperkingen opleggen van de maximumsnelheid of het gebruik van de Crit’Air-sticker met beperkingen voor oudere voertuigen. En dan zijn er nog de vele steden (Londen, Milaan, Stockholm…) waar je tol moet betalen en het bijna algemeen geldende Duitse milieuvignet. Zonder de snelwegvignetten en de wegentol te vergeten. Gelukkig zijn sommige tolpasjes bruikbaar in meerdere landen. En bovenop al die belastingen zijn er nog de verschillende verkeersregels en voorzichtigheidsvoorschriften in elk land.


Klaar voor vertrek

Voor je met de auto op een lange trip vertrekt, zijn er een paar zaken die je absoluut moet nakijken:

  • Geldigheid van de groene kaart (tot wanneer en in welke landen)
  • Aanwezigheid van het originele inschrijvingsbewijs
  • Algemene staat van het voertuig (vooral dan banden, lichten, ruitenwissers en remmen)
  • Check de bandendruken pas die zo nodig aan
  • Nationaliteitssticker (B naast de nummerplaat)
  • Contract van de reis- en bijstandsverzekering (oproepnummer opgeslagen in gsm)
  • Specifieke beperkende voorschriften indien je met een bedrijfswagen rijdt
  • Identiteitskaart (ook voor kinderen), rijbewijs en betaalkaarten
  • Nakijken van alle vloeistofpeilen (olie, ruitensproeiers, AdBlue)
  • Waarschuwingsdriehoek, veiligheidsvestje en (in de winter) sneeuwkettingen en winterbanden
  • Vermoeidheidstoestand van de bestuurder bij het vertrek
  • Verdeling van de bagage in de auto
  • Comfort voor de passagiers (en zeker voor kinderen)
  • Een machtiging om het grondgebied te verlaten voor minderjarigen die naar het buitenland reizen zonder ouders of wettelijke voogden. Die wordt verkregen bij de gemeente met handtekening van ouder of voogd.
  • Wie met zijn eigen auto buiten de Europese Unie en de AELE (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) wil reizen, heeft voor bepaalde landen provisoire invoerdocumenten nodig. Informeer je op voorhand bij de diplomatische vertegenwoordiging van het respectieve land (ambassades in Brussel) of bij je reisbureau.

De rit

Zelfs wanneer je gps up-to-date is, is het nuttig om op voorhand het traject te overlopen met wegenkaarten of op een online-kaartendienst. Zo kan je de grote steden en de belangrijkste (snel)wegen onderweg onthouden. Je kan zo ook beter anticiperen op eventuele verkeersproblemen of op tijd merken dat je navigatie verkeerd is ingesteld. In de auto zelf kan je uiteraard terugvallen op het geïntegreerde (geconnecteerde) navigatiesysteem, op een navigatietoestel of op een navigatie-app. Al blijven ook dan wegenkaarten en een roadbook geen overbodige luxe. Tijdens lange ritten is het belangrijk om regelmatig te pauzeren (idealiter om de twee uur). Je moet je ook aanpassen aan de weersomstandigheden, zoals aan sterke hitte in de zomer of gladde wegen in de winter.

Tol, vignetten en ecolabels

Het tijdperk van de tolhuisjes en de vignetten die je achter de voorruit moet kleven is nog niet helemaal voorbij, maar heel wat landen hebben oplossingen met elektronische betaalmiddelen ingevoerd. Die moet je soms op voorhand online reserveren. Dat is zeker zo voor stadstolpunten.

bron: https://www.autogids.be/auto-advies/algemeen/met-de-auto-op-vakantie.html