Onderhoud & herstellingen

Koop een wagen

Huur een wagen: Y'ellow Rent

Contact

  • winternazicht
  • december 21, 2021

Zo draag je zorg voor jouw wagen tijdens de winter

De winter is een zware periode voor jouw wagen. Met deze tips draag je echter goed zorg voor jouw auto tijdens de koude winterdagen. Je wagen zal je dankbaar zijn!

Maak geen korte afstanden

Steeds korte afstanden maken met een wagen is per definitie nooit een verstandig idee (tenzij je een elektrische wagen hebt), maar zeker tijdens de winter wegen korte ritten extra zwaar door. Accuproblemen behoren namelijk tot de meest voorkomende autoproblemen tijdens de koude dagen. Door steeds korte ritten te maken, geef je de batterij niet de kans om zichzelf opnieuw op te laden. Zorg er daarom voor dat je korte ritten geregeld afwisselt met een langere rit of neem een omweg.

Idealiter laat je jouw batterij testen bij een autogarage. Je wil namelijk niet dat je wagen plots niet meer start net wanneer je wil vertrekken voor een kerstfeest. Straks zijn alle kroketten al op wanneer je arriveert!

Gebruik geen warm water

Je bent ’s ochtends gehaast omdat je wat te lang bent blijven liggen (het is nu eenmaal zo lekker warm onder die lakens en buiten is het zo koud!) om vervolgens te zien dat je autoruit volledig bevroren is. Uiteraard heb je geen tijd om te krabben, dus dan is het erg verleidelijk om warm (of lauw) water over je wagen te gooien. Geen verstandig idee, want de hitte van het water en de koude van de voorruit botsen en zo kunnen er barsten ontstaan.

Wil je écht niet krabben, bescherm dan de avond voordien je voorruit met een stuk karton of een speciaal zeil. Sommige chauffeurs gebruiken een krant, maar weet dat deze krant evengoed tegen het raam kan vastvriezen.

Ook een antivriesproduct is een echte must-have tijdens de koude winterdagen.

Auto in besneeuwd bos

Voorzie antivries ruitenwisservloeistof

Een goed zicht tijdens het rijden is belangrijk, en tijdens de donkere winterdagen al helemaal. Even de sproeiers van je ruitenwissers gebruiken is dan ook een ideale manier om tijdens het rijden snel het zicht te verbeteren wanneer je voorruit vuil wordt. Daar heb je echter weinig aan wanneer de ruitenwisservloeistof bevriest. Voorzie voor de winter dan ook ruitensproeiers met antivries. Deze herken je aan de blauwe kleur. Ruitenwisservloeistof met een roze of gele kleur is voorbehouden voor de zomermaanden. Zorg er wel eerst voor dat het reservoir met zomervloeistof leeg is alvorens je de wintervloeistof toevoegt.

Vermijd een vastgevroren handrem

Heb je een wagen met een mechanische handrem in plaats van een elektrische handrem (dus een trekstok in plaats van een knopje), dan kan het voorkomen dat de handrem tijdens de winter vastvriest. Merk je bij het vertrekken dat de handrem van je wagen is vastgevroren, probeer ze dan extra krachtig op te trekken om het ijs te breken. De motor even starten zal er ook voor zorgen dat de kabels terug ontdooien. Voorkomen is echter beter dan genezen, dus kies er in de winter voor om niet te parkeren met de handrem, maar om deze in de eerste versnelling te laten staan.

ingesneeuwde auto

Bij vastgevroren deuren: duwen, niet trekken

Zijn je deuren vastgevroren, dan is je eerste idee natuurlijk om er met je volle gewicht aan te hangen. Zo zullen de deuren inderdaad loskomen, maar ook heel wat onderdelen die je liever op zijn plaats houdt kunnen dan loskomen. Verstandiger is dan ook om tegen de deur te duwen. Op die manier kan je ook het bevroren ijs op het rubber breken, en zo kan je vervolgens de deur openmaken. Komt er nog steeds geen beweging in, dan kan je warm water gebruiken om langs de deur te gieten. Zorg er wel voor dat er geen warm water op de vensters komt (zie onze eerste tip). Bij een vastgevroren slot kan je een zak vullen met warm water en deze tegen het slot aanhouden.

Boek een winternazicht

Tijdens de winter kan je makkelijk voor verrassingen komen te staan. Bereid je dus optimaal voor en maak een afspraak voor een winternazicht. Dan zorgen wij ervoor dat je probleemloos deze winter kan trotseren!