Onderhoud & herstellingen

Koop een wagen

Huur een wagen: Y'ellow Rent

Contact

  • februari 11, 2020

Storm Ciara: wie betaalt de schade aan je auto?

Omnium (geheel of gedeeltelijk)

Elk voertuig met een omnium- of gedeeltelijke omniumverzekering is in principe gedekt in geval van een storm. De schade wordt dan gedekt door de verzekering, vaak zonder eigen risico. Wees geduldig, je bent wellicht niet de enige die bij je verzekeringsmaatschappij komt aankloppen.

Er is ook een speciale dekking voor natuurrampen buiten de omniumverzekering om, die door sommige verzekeraars als optie wordt aangeboden.

Verplichte BA

Auto’s die alleen onder de verplichte BA vallen, zijn niet gedekt voor stormschade. Je zult uit je eigen zak moeten betalen, tenzij het gaat om schade aan een derde partij (bijvoorbeeld om de persoon te vergoeden die schade heeft opgelopen door jouw voertuig of het puin ervan). Als je kan aantonen dat de eigenaar van een bepaalde grond of woning verantwoordelijk is voor schade (door slecht onderhoud of een gebrek aan voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld), dan kan je een klacht indienen om een terugbetaling te verkrijgen. Daarvoor dient de optie “wettelijke dekking” op je verzekeringscontract. Zo niet, kan het raadzaam zijn een advocaat onder de arm te nemen.

Wordt het schadegeval beschouwd als “overmacht”, heb je geen kans op een terugbetaling. Tenzij…

Natuurramp

… de autoriteiten de storm Ciara als een natuurramp classificeren en je een beroep kan doen op het Camaliteitenfonds. Pas op: dat is niet noodzakelijk zo voor het hele land, want het betreft een regionale jurisdictie.

Pas op: dit kost tijd en de ontvankelijkheid is niet noodzakelijkerwijs gegarandeerd omdat de vergoeding vaak beperkt is tot huisvesting. Bovendien is er een door de regionale autoriteiten vastgestelde einddatum voor de indiening van de dossiers.

Schade door verkeersongeval?

Gaat het om een verkeersongeval dat kan worden toegeschreven aan een windvlaag, volg dan de klassieke procedure.

bron: https://www.autogids.be/autonieuws/budget/ciara-verziekering.html