Onderhoud & herstellingen

Koop een wagen

Huur een wagen: Y'ellow Rent

Contact

  • januari 18, 2018

DS 7 CROSSBACK

DS, eerst gelanceerd als het luxemerk van Citroën, is nu een zelfstandig merk binnen de PSA-group, naast Peugeot, Citroën en sinds kort ook het Duitse Opel. DS mag zich binnen de groep vooral toespitsen op het luxe segment met o.a.de betere SUV, want dat is een lucratieve markt, al helemaal in het Verre Oosten, om China niet bij naam te noemen. Daar is de nieuwste DS, de 7 Crossback al gelanceerd, Europeanen moeten wachten tot begin 2018 voor ze achter het stuur van de 7 Crossback mogen. Een premium SUV, zeg niet crossover tegen de DS 7 Crossback, dat hadden ze in Frankrijk nog niet en de Fransen moesten dus machteloos toezien hoe de Duitsers (Audi, BMW, Mercedes, zelfs VW), met her en der een Zweed (Volvo), in China de markt overrompelden met hun SUV’s. Daar wil met name DS met zijn 7 verandering in brengen. Niet voor niks werd de auto in wereldpremière voorgesteld op het autosalon van Shanghai, eerder dus dan in Genève, toch het toneel van de internationale autoscène.

 

De DS7 laat ons ook meteen zien waar de Fransen met hun design naar toe willen. Zowel voor- als achteraan worden elementen van de bloedmooie Divine (concept uit 2014) gebruikt. Vooraan met de imposante grille, achteraan met de achterlichten die wel uit de Swarovski winkel lijken te komen. Het geheel ziet er imposant uit, maar in profiel blijft de DS zijn bekende lijnen trouw. Dat is ook aan de binnenkant het geval. Daar valt DS terug op de DS5 basis qua lay-out, maar er wordt veel meer kwaliteit in de materialen ingebouwd. Opvallend zijn de (2) grote multi-mediaschermen, waar de chauffeur (of liefst nog de bijrijder als er wordt gereden), de meeste bedieningen van zijn auto kan instellen. Het dashboard en zetels zijn in een luxe afwerking, met de hand gemaakt door meester ambachtslui. Gelukkig heeft DS de toetsen rond de versnellingspook niet afgeschaft, zodat we toch niet helemaal aan het touchscreen zijn overgeleverd. Is ook gebleven: de analoge klok van BRM, de absolute top in Franse horlogerie, een eyecatcher.

 

Is het interieur indrukwekkend in zijn lay-out (denk aan een Lear Jet), de afwerking en uitrusting op hetzelfde hoge niveau, dan moet DS natuurlijk meer zijn dan de binnenkant van een auto. DS, dat roept om een gesofisticeerde ophanging en jawel hoor, die is er ook. Het is de 2017 variant van de hydropneumatisch Activa ophanging uit het begin van de jaren 90. Nu niet meer met gasbollen voor demping en vering, maar een computergestuurde en door een scannende camera geactiveerde ophanging. Voor een, volgens DS Automobiles, ongekend confort. Al even comfortabel (maar vooral straks als de wetgeving het toelaat) is de Connected Pilot, die in filevekeer de taken van de chauffeur overneemt. Volgens DS kan de 7 op de autoweg zelfs tegen 180 km/h zelfstandig rijden. Vandaag moet de automobilist nog de handen op het stuur houden, wettelijk, en als dat niet het geval is, zet de DS 7 zichzelf netjes aan de kant. De Park Pilot zorgt immers voor nog meer gebruiksgemak, door zowel dwars als parallel zelfstandig in te parkeren. Klasse.

 

De DS7 zal het niet van zijn afmetingen, hoewel, toch ruim 4.5 m lang, moeten hebben, evenmin van het motorenaanbod. Hoewel, ook daar, straks komt er een plug-in hybride – E Tense- aandrijflijn die alles bij elkaar 300 pk ter beschikking stelt. Maar eer we zover zijn, moeten we het met 5 redelijk klassieke motoren stellen: 3 benzine motoren (variërend van 130 tot 225 pk), 2 diesels respectievelijk 130 en 180 pk sterk. Op de strafste motoren monteert DS standaard een 8-traps automaat, bij minder pk’s kan de klant ook kiezen voor een handgeschakelde versie. Wie het geluk heeft een DS 7 La Première te kunnen aanschaffen, weet ondertussen welke parel hij in zijn bezit heeft. De DS 7 La Première is nog verkrijgbaar tot 31 december. De rest komt begin 2018 aan zijn of haar trekken op het salon en in de DS Store Kempen.

 

Bron: Close Magazine – Erik Klerckx